Kaj je avtizem?


Avtizem je kompleksna motnja, ki vpliva na večino področij razvoja in otroku onemogoča razvoj in napredovanje na način, kot potekata pri nevrotipičnih otrocih. V Sloveniji je sistematično oblikovanje ustreznih programov vzgoje in izobraževanja za otroke z avtističnimi motnjami šele v povojih. Vendar se v zadnjem desetletju in več na vseh izobraževalnih nivojih razvijajo bolj ali manj ustrezne prakse dela z otroci z avtističnimi motnjami. Izjemnega pomena za razvoj vseh potencialov otroka z avtističnimi motnjami je tudi izobraževanje in usposabljanje staršev ter njihovo sodelovanje s strokovnimi delavci. Združevanje znanj in izkušenj strokovnih delavcev ter interesa in motivacije staršev za zagotovitev optimalnih pogojev za razvoj ter vzgojo in izobraževanje otrok z avtističnimi motnjami je dobra pot za izboljšanje položaja otrok z avtističnimi motnjami.

Alenka Werdonig, univ.dipl.psih.Vsak otrok z avtizmom je edinstven, unikaten. Vsak ima svoje posebnosti, izvirnosti, svoje predstave in pogled na svet okrog sebe. Vase se umakne, ko je nerazumljen ali ko ima preveč senzornih informacij. Starši in strokovnjaki ga moramo najprej razumeti. Razumeti moramo njegovo vedenje v določenih situacijah, mu omogočiti, da se odpre in nas spusti k sebi. Združiti moramo svoje moči in znanje ter mu pomagati pri lažjem popotovanju skozi vsakdanje zahteve življenja. Starši si ne smejo zatiskati oči pred težavami, ki jih opazijo pri otroku. Velikokrat je to težko. Ne smejo zgubljati časa z iskanjem krivca za nastalo situacijo ali se celo samoobtoževati. Otrok kliče na pomoč in naša skupna dolžnost je, da mu ustrezno pomagamo in ga opremimo z veščinami ter ustreznimi strategijami, ki bodo zmanjšale njegov strah in neugodje. Nikoli ne bomo dovolj uspešni, če pri svojem delu ne bomo izhajali iz njega samega in si skrbno načrtovano prizadevali razviti vse njegove potenciale.
Moramo ga začutiti, imeti radi, ga narediti zadovoljnega in samostojnega.


Simona Bergauer, prof. def.
Kje lahko dobite informacije?

Če potrebujete informacije in nasvete o avtizmu ter sorodnih stanjih, se lahko obrnete na drustvo.avtizem@gmail.com.Na vrhNa vrh strani